- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 34 wyświetleń
Składniki:
- 500 g mięsa (polędwicy wołowej, wieprzowiny lub mięsa z piersi kurczaka)
- 10 dag orzeszków ziemnych albo nerkowca
- opakowanie makaronu ryżowego (200 g)
- 2 jajka
- 1 zielona papryka
- 1 ostra czerwona papryka
- 1 mały pęczek szczypioru
- 1 por (biała część)
- 1 szalotka
- 1 marchewka
- kiełki soi
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oleju sezamowego
- sos sojowy
Przygotowanie:
- Marchewkę, pora, szalotkę i zieloną paprykę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 cm i grubości 2 mm.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Przypraw ostrą papryką, imbirem i sosem sojowym.
- Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na parę minut.
- Paprykę ostrą, czosnek i szczypior posiekaj.
- Orzeszki ziemne rozdrobnij (możesz je też lekko uprażyć na suchej patelni – zyskają dodatkowy aromat).
- W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę smaż chwilę aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru
- Dodaj pora marchewkę, szalotkę i zieloną paprykę. Smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior.
- Zdejmij z patelni, dodaj mięso i makaron, posyp orzeszkami ziemnymi i dokładnie wymieszaj.
- Przypraw sosem sojowym i w razie potrzeby ostrą papryką.
Wskazówki:
- Mięso może się smażyć z warzywami przez cały czas (nie musisz go zdejmować z patelni po usmażeniu).
- Świeży imbir doda daniu egzotycznej nutki.
- Szalotkę możesz zastąpić zwykłą cebulą.
Żródło przepisu:
Mniam